MELLEM TID OG STED
I Mønsted Kalkgruber skaber vi i samarbejde med Teater Fluks en serie af værker, der formidler historien og landskabet i og omkring Kalkværket og gruberne.
Industri- og arbejderhistorie, personlige fortællinger, det historiske kulturlandskab over jorden samt det unikke univers i de gamle grubegange under jorden - fortælles gennem lyd, installationer, performance og en vandreforestilling.
Lydportaler i Kalkværket
Gennem syv lyttekasser kan publikum i Kalkværket hos Mønsted Kalkgruber få et glimt tilbage til lydene og stemningen fra den store industribygning, Kalkværket, hvor arbejdere forarbejdede kalken. Brølet fra de store gasfyrede ovne og støjen fra maskiner og værktøj blander sig med arbejdernes stemmer.
Et døgn i landsbyen
I et af de gamle lagerrum under kalkovnene står en model af en landsby med kirke, gårdbygninger, marker, dyr og mennesker. Modellen viser de forskellige måder, kalken blev brugt på i hverdagen på landet. Til modellen har vi skabt en lyd- og lysinstallation, der skildrer et døgn i landsbyen, set fra en lille drengs synsvinkel. Her gør vi historien levende og sanselig for publikum i alle aldre, med inddragelse af museets kildemateriale, Jeppe Aakjærs barndomsskildringer og gamle sagn om bjergfolket, der boede i højene.
Drengen i historien står op ved daggry, hjælper sin far i marken, passer fårene på heden, går hjem når kirkeklokken ringer til aften - og om natten drømmer han om bjergfolkets vilde fester under jorden...
Lydportaler og landsbyfortælling kan opleves fra 29. marts 2025.
Lyddesign: Anders Bjerre Borg
Teknik: LysTek og DimsOs
Tekster: Barbara Simonsen
Installation: Frederik Eberhardt
Lydportaler: Mads Gensø Gundersen
Rekvisitør: Nicoline Tvistholm Nelson
Kalkbæreren
En performance om kroppen, kalk og det hårde manuelle arbejde.
1 ton kalk - så meget kalk har kvinderne båret ud gennem grubegangene i Mønsted. Hver dag. På simple træbakker bar kvinderne kalken ud fra de mørke og snævre grubegange og ud i lyset. Tur efter tur.
I Kalkbæreren sætter vi fokus på det hårde manuelle arbejde og gentagelsen, når en enkelt moderne kvinde flytter 1 ton kalk fra grubegangene og ud i lyset, i en enkeltstående, durational performance, d. 24. maj 2025.
Medvirkende: Anne Sofie Pi Østergaard
Lydvandring/vandreforestilling på Naturstien
Naturstien, som omkranser hele museets område og går hen over bakkerne oven på gruberne, er både natur og kulturhistorie - et landskab, der er skabt af minearbejdet og er et slags modsataftryk af de underjordiske gruber. For at leve af de materialer, man kunne hente i jorden, har man bogstaveligt talt gravet fundamentet væk under sig selv, og gennem tiden er arbejdere, heste og hele huse sunket i jordfaldshuller og forsvundet. Vi tager publikum med på en lydvandring i natur/kulturlandskabet ovenover gruberne, og iscenesætter landskabet og historien gennem poetiske tekster og lydlandskaber, der spiller sammen med de omgivende reallyde.
Premiere august 2025.
Scenekunstnerisk museumsformidling
Værkerne ved Mønsted Kalkgruber er en del af et stort, flerårigt samarbejdsprojekt, hvor Teater Seachange og Teater Fluks sammen med 3 museer i Region Midtjylland udvikler nye former for museumsformidling. Museumspartnerne er Mønsted Kalkgruber, Museum Østjylland og Sea War Museum.
Projektet 'Følelser, viden og oplevelser - udvikling af scenekunstnerisk museumsformidling' og værkerne hos de 3 museer er støttet af Region Midt, Den Jyske Kunstfond, Statens Kunstfond, LAG-midler, William Demant Fonden, Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden og Jorcks Fond.